UB-29

Door: TG Vagevuur & Brussels Experimental

Muziektheater 31 december 1915: UB-29 loopt van stapel: duikboot in het Flandern Flotile van de Duitse vloot. Jonge helden duiken in het nieuwste monster van staal naar een plek in de geschiedenisboeken.
13 december 1916: UB-29 zinkt in de zanderige modder voor de Oostendse kust om vergeten te worden. 22 bemanningsleden tellen de minuten af.
September 2017: het wrak van de UB-29 wordt terug gevonden: alle luiken zijn nog dicht.

Deze muziektheatervoorstelling neemt de kijker mee in een gedachtentrip naar de zin van het leven en de betekenis die we er zelf aan geven tijdens de meest extreme situaties. De dromen, ambities, overtuigingen, angsten,… van jonge mannen 100 jaar geleden als spiegel voor de onze vandaag.

Een toegankelijke introductie in theater en hedendaags klassieke muziek.


Na Vadermoord (2014) en CEL (2016) maakt TG Vagevuur komend seizoen opnieuw een muziektheatervoorstelling voor jongeren rond een thema dat dwingt tot nadenken. Het verhaal van de duikbotenoorlog in WO I vormt het ideale decor om enkele fundamentele vragen te stellen over oorlog, maar ook meer algemeen over het leven zelf.

Peter Spaepen en Koen Boesman leveren met deze voorstelling een tegendraadse bijdrage aan de 14-18 herdenkingsperiode, waarbij de keerzijde van de heroïek en dat ene wat elke mens gelijk maakt wordt getoond. Dit vanuit het perspectief van de verliezer, de Duitse jongens die dachten helden te worden, maar roemloos ten onder gingen.

Het proces verloopt parallel aan het onderzoek naar het wrak van de echte UB-29, dat voorjaar 2018 voor de kust van Oostende werd ontdekt. De personages worden geënt op 13 van de 22 effectieve bemanningsleden, wiens restanten nog steeds in dit metalen graf bevinden, maar zijn ook een echo van de universele angst én fascinatie voor de dood en van de laatste twijfels, angsten, rust van de stervenden van alle dag.

OMKADERING:
Bij deze voorstelling hoort een lesmap
Nagesprek met de spelers en/of makers mogelijk meteen na de voorstelling.
Op aanvraag kan een inleidende workshop georganiseerd worden

 

 


Credits

TEKST “13 auteurs proberen zich in te leven en geven gedurende een twee uur durend schrijfevenement elk opnieuw een stem aan 1 van de bemanningsleden van de UB-29. Dat vormt samen het tekstmateriaal van de voorstelling.” oa Stijn Devillé, Freek Mariën, Peter Holvoet-Hanssen, Maarten Inghels, Carmien Michels, Sien Volders SPEL Frank Dierens, Jonas Leemans & Egon Schoelynck ZANG  10 mannen van Brussels Experimental CONCEPT & REGIE Koen Boesman CONCEPT & COMPOSITIE Peter Spaepen KOORDIRECTIE Floris Lammens VORMGEVING Ief Spincemaille & Jo Zanders KOSTUUMS Jozefien Goedgezelschap

 

 

Doelgroep(en):
4M Secundair - 4de jaar
5M Secundair - 5de jaar
6M Secundair - 6de jaar


Prijs:  € 7.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren


Reservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
do 19.03.2020 13:30 - 14:45 CC Keistronk (Leliestraat 99, 7777 Zonnedorp) 180 Log in om te kunnen reserveren