Esperanto

Door: Het Nieuwstedelijk (Lucas Derycke)

Theater Uniek theaterhoorspel met een stevige vleug audio over de botsing tussen droom en daad. Voor al wie twijfelt tussen zich neerleggen bij de wereld zoals hij is en onvermoeibaar ten strijde trekken tegen windmolens.

Noord-Griekenland. Jasmin en Hanna, twee twintigers, gaan als vrijwilliger aan de slag in een vluchtelingenkamp. Het kleine team van internationale vrijwilligers organiseert activiteiten en probeert de donaties – die vanuit heel Europa toestromen – eerlijk te verdelen over de achthonderd Syrische vluchtelingen. De meisjes willen het verschil maken, maar botsen al snel op de grenzen van de realiteit. “Voor mij is dit kamp één grote wachtkamer. Het enige wat wij doen, is de boel opleuken. En hoe gezelliger het wordt, hoe minder de overheid zelf iets zal doen.”

Polen. Een oude Esperantist vertelt hoe het Esperanto zijn redding bleek na de dood van zijn zoon. Met heimwee kijkt hij terug naar de tijd dat zijn ideaal nog springlevend was en niet werd weggezet als folklore. “Als het volkslied van de Esperantisten vandaag nog gezongen wordt, is het zoals de socialisten en hun Internationale: meer nostalgie dan oprechte hoop.”

Esperanto is Lucas eerste theatervoorstelling en gebaseerd op zijn eigen verblijf en interviews in een Grieks vluchtelingenkamp. Op het podium geen spelers, maar wel een audiovisuele cocktail van stemmen, interviewfragmenten, projecties en live muziek door Frederik De Clercq.


Bij deze voorstelling hoort een omkadering in klas.


Credits

TEKST, CONCEPT & REGIE Lucas Derycke MUZIEK Frederik De Clercq STEMMEN Ellis Meeusen, Lynn Van den Broeck, Sara Vertongen, Tom Voet, Alejandra Theus, Barbara Borguet, Andreas Helgi Schmid, Klaus Peeck, Raul Muanda, Asaad Merza, Mouhanad Rameh, Yara Ward DRAMATURGIE Els Theunis

FOTO Ellen Haesevoets

Doelgroep(en):
4M Secundair - 4de jaar
5M Secundair - 5de jaar
6M Secundair - 6de jaar


Prijs:  € 7.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren

Bijlagen:
 lesmap esperanto (small).pdfReservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
wo 19.02.2020 13:30 - 14:30 Kindercinema (Herfstlaan 37, 9999 Schapleure) volzet
vr 21.02.2020 13:30 - 14:30 CC Keistronk (Leliestraat 99, 7777 Zonnedorp) 27 Log in om te kunnen reserveren